Ce-a rămas, pe lângă mizeria de jos?

Ar fi greu de ales o simplă stare care să fi reieșit în urma celor întâmplate ieri (9 iunie 2018) în Piața Victoriei. Nefiind foarte tentat să văd la TV ceea ce anticipasem deja, voi prezenta gândurile care îmi trec în minte, neținând neapărat cont de ordinea cronologică a celor ce s-au petrecut ieri.
Întâi de toate, interesant mi s-a părut discursul de aproximativ 40 de minute, susținut de Liviu Dragnea. Ușor de remarcat este stilul său, prin care nu făcea decât să invite masele de oameni prezente acolo la o ură desăvârșită împotriva "outsiderilor". Apelând la tactul său specific, nu făcea decât să spună:

"Beneficiarii statului paralel sunt, de multe ori, și prizonierii lui. Fiindcă, fără sprijinul instituțiilor de forță ei nu există în politică. Să nu-l invidiem pe prietenul dvs Klaus Iohannis. Salutați-l mai bine!" (Liviu Dragnea)
(HUOOOOOOO)

... urmând ca în același mod să fie introdus în discurs și Ludovic Orban. Pentru cunoscători, această incitare la ura maselor mă trimite cu gândul la romanul lui Orwell, 1984. Despre acesta am scris un articol în luna iunie anul trecut; articol ce poate fi citit aici: 1984- ROMAN.
Mă gândesc în primul rând la minutele zilnice de ură, pe care Big Brother din romanul lui Orwell le susținea zilnic. Astfel, indivizii trebuiau să stea în fața televizorului atunci când era difuzat un mesaj care avea să stârnească ură, ei fiind obligați să huiduie cât mai zgomotos. Dacă nu se conformau, aveau să fie observați.
La ce poate trimite cu gândul evenimentul care a avut loc tocmai ieri, dacă nu la o ură comandată similară?
Pe lângă asta, de unde, domnule, conceptul acesta de stat paralel? Ce desemnează el?


Având în vedere că nu este decât numit și niciodată explicat, ori probabil "lămurit" doar prin trimiteri vagi la justiția incorectă și la dreptatea nu prea dreaptă fiindcă nu e a partidului, nu știu cum ar putea fi mai ușor de provocat ura unor indivizi care nici măcar nu știau că practic Guvernul e condus de PSD. Indivizi care blamează Guvernul pentru tot răul adus românilor, în schimb ridică în slăvi partidul.

Pe lângă asta, interesante mi se par și discursurile oamenilor prinși la miting. În mod cert s-a plecat de la premisa că latura cantitativă e cea care contează în Piața Victoriei, nu cea calitativă. Spusele celor prezenți acolo și intervievați dețineau cel mai frecvent următoarele sintagme: "justiție ADEVĂRATĂ", "dreptate ADEVĂRATĂ", "stat PARALEL". Foarte bine, dar concret, de ce aveți nevoie? Pentru ce ați venit acolo? Cu vorbe-n vânt suntem în general obișnuiți la proteste. Dar voi ați fost sute de mii, oameni buni! Ați fost fie 150 000, fie 250 000, fie 350 000, fie 600 000, ultima estimare aparținându-i președintelui PSD, Liviu Dragnea. Din atâția oameni prezenți și cu atâția oameni de presă aflați printre ei, nu s-a putut afla nici măcar o idee concretă, un proiect, un plan de modificare? Totul trebuia să fie o propagandă cantitativă penibilă? Ca să nu mai spun, pe baza micilor mele analize etnografice, că susceptibilitatea și ura celor din jur era evidentă pentru orice potențial "inamic" (vechiul "dușman al poporului"). Cred că imaginile vorbesc de la sine.


Aaaa, vreți independența justiției? Vreți stoparea abuzurilor justiției? Asta se poate face cel mai simplu prin demiterea Laurei Kovesi, nu-i așa? Cu siguranță ar sta foarte bine un numit al PSD-ului la șefia DNA. Din moment ce avem deja un CCR pe cale de compromitere, aproape de a considera poruncile biblice ca fiind neconstituționale, este rândul DNA-ului să devină roșu. 
Nepropunându-mi să stârnesc vreun fel de ură sau antipatie la adresa tuturor evenimentelor petrecute ieri, cred că ne rămâne doar să ne gândim la un idei sustenabile. Avem oare alte formațiuni politice care pot depăși PSD-ul? Este dreapta politică românească într-adevăr un concurent eficient? Personal, mă tem că nu. Ce ne rămâne de făcut? Să alegem un partid unic? Ori oare el există deja?
Întrebați împotriva cui protestează, au spus că împotriva celor care aplică legile. Când au fost înștiințați că practic Guvernul face asta (condus de PSD), au rămas confuzi și s-au gândit pe loc, în cadrul "bisericuțelor" în care se aflau deja, pentru ce anume protestează.
Mă întreb așa, la ceas de moarte statală, CAPUL LUI MOȚOC VREM???

Dragoș Obreja





Comentarii

Postări populare